reklama

 
banan webhosting

Alp v Alpách?

:Jen zdánlivě nesmyslná slovní hříčka. Každý rodilý švýcar, ale i zkušený agro-turista vás jistě vyvede z omylu rychlého úsudku. "Alp" je totiž dodnes nedílnou součástí tradičních způsobů obživy obyvatel alpského masívu na území Švýcarska. Co to tedy je?
 
Pokusit se vysvětlit význam slova "der Alp" našincům je asi nejjednodušší odvoláním se na analogii se slovem salaš. Ovšem s drobnou korekturou: nejedná se o vysoko položené chaty pro pasáčky ovcí, ale krav. "Alp" je tedy obydlí vysoko v alpských horách, které zhruba v rozmezí května až října obývají ti, kteří vlastní stádo krav a zabývají se výrobou sýra, tedy toho z nejkvalitnějších a zaručeně BIO švýcarských lahůdek. Ti vyženou svá stáda na horské pastviny a den co den, víkend nevídkend, vyrábějí svou skvostnou kulinářskou lahůdku. Romatika? Takhle na dálku ano, ale z vlastní zkušenosti říkám a varuju všechny chatrnější tělesné konstrukce: je to šílená dřina, byť v božské krajině!
 
:Ale posuďte sami: ráno, zhruba o páte hodině z pelechu, podojit, vyhnat krávy na pastvu. Nadojené mléko slít do velkých měděných kotlů, zahřát na přiměřenou teplotu (cca 58°C), přidat syrovátku a občas promíchat. Po několika hodinách se pustíte do vytváření bochníků sýra: kus husté gázoviny uchopíte v krajních rozích oběma rukama, uprostřed si pomáháte zubama, naberete zhruba pětikilové množství syrovátky a vycedíte přebytečné mléko. Vzniklou masu ukládáte do kruhových forem a odnášíte do regálů ve sklepě. Když už jste tam, tak se postaráte o bochníky z předešlých dnů, a to tak, že jeden podruhém vyjmete z regálů, potřete solným roztokem a otočíte. A tak pořád dokola, až v kotli nezbyde nic a všechny bochníky dostaly náležitou péči. Zbavili-li jste se konečně nadojeného mléka, ještě zdaleka nemáte šábes! Je třeba vyprat všechny gázoviny, vykydat hnůj z příbytků krav-a ne/budete se divit: je večer. A vy jste pravděpodobně k smrti unavení (tedy já nepochybně!).
 
Zhruba jednou měsíčně přiletí do krajiny "dobré noci lišek" vrtulník, který odtransportuje zralé bochníky sýra, zhruba jednou za 14 dní se podíváte do civilizace, abyste si udělali nákup. Nahoru k Alpu jej transportujete na oslíku. Jaképak auto. Ale vězte, že i přes toto veskrze pesimistické vylíčení života na Alpu je to jedna z těch nejskvělejších cestovatelských zkušeností. Takové ticho a taková tma jako je na Alpu v Alpách je snad už jen v jeskyni...
 
(PePa)
 

 
Zařazeno v sekci:
 

 
 
 
 Naše tipy 
 
reklama

reklama

 
TOPlist
NAVRCHOLU.cz