reklama

 
banan webhosting

Mlsání na nejkrásnějším z řeckých ostrovů

: Minimálně 50 % všech fotografií na prospektech cestovních kanceláří s motivem řeckých ostrovů má společného jmenovatele - Santorini neboli Théru. Pohádkový ostrov na jižním okraji Kykladského souostroví charakteristickými bílými domky s modrými okenicemi a střechami, průzračným mořem, rozervanými červenohnědými sopečnými skálami a nenapodobitelnou atmosférou. Podle některých pověstí právě tady ležela bájná Atlantida - tedy předtím, než obrovská erupce kolem roku 1500 př. n. l. málem zlikvidovala slibně se rozvíjející evropskou civilizaci.
 

 
Důkazy řádění živlů na každém kroku
 
Ostrov je unikátní z geologického hlediska a je vlastně velkým muzeem připomínajícím ohromnou sílu přírody. Přibližně před třemi a půl tisíci lety rozbila série erupcí ostrov, jehož dominantou byla vysoká hora, a zanechala za sebou ohromný mořem zalitý kráter (kalderu), obklopený kruhem rozervaných skalisek, ostrůvků a zbytkem bývalého ostrova vykousnutého do tvaru půlměsíce. Potomci původních obyvatel, jejichž kvetoucí civilizaci zničenou výbuchem dnes připomínají pouze vykopávky zasypaného města Akrotiri, se však nevzdali a osídlili zbytky historické Théry znovu. Již v dobách Periklova Řecka tu opět bylo opevněné město na skále nad mořem, v jehož přístavu se setkávaly obchodní lodě z celého Středomoří. Dnes má Santorini, jak ostrov pojmenovali benátští kupci, několik tisíc obyvatel a většina z nich se věnuje výrobě vína či péči o turisty.
 

 
Víno, jaké nemá ve světě obdoby
 
: Santorini má mezi vinařskými oblastmi celého světa mimořádné postavení; s jeho mikroklimatem, složením půdy či počtem dnů slunečního svitu snesou srovnání snad jen Kanárské ostrovy. Skalnatá výspa na jihu Kykladského souostroví má na svém účtu ještě další unikát - odrůdu Assyrtico, která se na místních vinicích složených z úlomků lávy, sopečných hornin a popela cítí jak ryba ve vodě, bohatě plodí a dává vzniknout vínu, nad nímž i skutečný znalec uznale pokývá hlavou.
 
Staré archeologické nálezy jasně dokazují oblibu tohoto božského nápoje a je velice pravděpodobné, že se tu podobně jako na některých dalších ostrovech ve větší míře rozšířilo pěstování vinné révy už mnoho století před Kristem. Tradice pak přetrvala za nadvlády Římanů i v dobách, kdy v této části světa roztáčela kola dějin Byzantská říše. Právě tehdy začala hrát významnou roli jak vína ze Rhodu nebo Kypru, tak vína z menších řeckých ostrovů, jako jsou Thassos, Samos, Naxos či právě Santorini.
 

 
K dobrému vínu patří dobré jídlo
 
Být na jednom z typických řeckých ostrovů a ochudit svoje chuťové buňky o zážitky pocházející z místní kuchyně by byl nenapravitelný hřích. Místní kuchaři mají dostatek fantazie a používají ohromné množství koření, jako například tymiánu, rozmarýnu, máty, bobkového listu či oregana i vynikající olivový olej. Vzhledem k tomu, že tak rozmanitá kuchyně se prakticky nedá jednoduše rozčlenit do přesně vymezených skupin, berte následující odstavce jen jako dobře míněné tipy na některé lahůdky, které by si návštěvník rozhodně neměl nechat ujít.
 
: Směs okurek, česneku a jogurtu, lehce dochucená podle místních zvyklostí, je součástí kuchyně většiny balkánských národů. Řekové ji nazývají "tzatziky" a dovedli ji skutečně k dokonalosti. Je možno ji dostat ve formě podobné okurkovému salátu i v konzistenci připomínající spíše hustou pastu vhodnou k namazání na pečivo či suchý chléb. Často se jí jako předkrm. Vynikajícím předkrmem, hlavně v horkých letních dnech mohou být i smažené papriky nebo feferonky, či nejrůznější plněné šátečky a taštičky z těsta "pitó".
 
Součástí řecké kuchyně jsou i polévky, z nichž některé jsou tak syté, že se konzumují jako hlavní jídlo. Za zmínku určitě stojí také rybářská polévka "kakavia", která je podle některých expertů označována za prapředka proslulé francouzské bujabézy.
 
Po polévce obvykle přichází na řadu některý z oblíbených pilafů, jejichž hlavní součástí je rýže. Při jejich přípravě se využívají snad všechny dostupné druhy masa včetně mletého, plody moře i nejrůznější zeleninové omáčky.
 
Řekové si při přípravě jídla dovedou dokonale pohrát i s masem. Často používají jehněčí a kůzlečí, ale celkem běžné je vepřové, telecí, králičí nebo drůbeží. Mezi vyslovené dobroty patří klasická řecká "musaka" - zapečené vrstvy zeleniny a mletého masa se skvělou bešamelovou omáčkou. Z levnějších a rychle připravených pokrmů určitě stojí za ochutnání kromě tradičních "gyros" i pikantní karbanátky "keftédes" nebo kousky rožněného masa "schára" či "psitó". Vynikající jsou i nejrůznější špízy, některé netradiční úpravy se zeleninou a například taková plněná jehněčí kýta s pečenými brambůrkami a řeckým salátem si přímo říká o Nobelovu cenu.
 
: Pokud někomu po vydatném jídle ještě zbývá alespoň trochu místa v žaludku, měl by ochutnat něco ze zeleninových specialit - například plněné baklažány ("melitzanes") nebo plněné vinné listy ("dolmades").
 
Samostatnou kapitolu řecké kuchyně tvoří ryby a plody moře. Ryby se jedí v mnoha různých úpravách, a to jak mořské, tak sladkovodní, a i zde hraje významnou roli dobrý olivový olej a dostatek koření. Mezi vybrané rybí pochoutky patří hlavně parma a velice oblíbené je i ragú ("psari plaki") připravované obvykle z několika druhů ryb. Z plodů moře se v Řecku poměrně často setkáte s různě upravenými chobotnicemi, sépiemi, langustami a krevetami. Prostá řecká kuchyně občas nabídne i směs, která je pro středoevropana mírně řečeno překvapivá - mě doslova dostala kombinace drobných mušlí s kroupami, která byla laděna do sladka a ochucena skořicí!
 
Na úplný závěr bleskurychlé exkurze řeckou kuchyní se nelze vyhnout sladkostem, na nichž je patrný vliv Orientu. Z těch známějších laskomin je to chalva, z typicky řeckých baklava a jako opravdovou pochoutku bych doporučil moučník z lístkového těsta nazývaný bugatsa s různou náplní, který nejlépe chutná teplý. K tomu sklenici ledové kávy frapé a připadáte si jak v sedmém nebi.
 
Není to špatné - ocitnout se občas v ráji gurmánů!
 
Prokop Konopa

 
Zařazeno v sekci:
 

 
 
 
 Naše tipy 
 
reklama

reklama

 
TOPlist
NAVRCHOLU.cz